Acasa    Contact    Articole    Sateliti    Repetoare    Frecvente    Istoric    Album YO    Proiecte    Donatii    Download    Linkuri    APRS                
Salvati-l pe Charlie !!!       YO9C - Bucegi (Babele) - Romania
Amplasamentul repetorului YO9C

BINE ATI VENIT IN LUMEA RADICOMUNICATIILOR YO

Acest site este dedicat intretinerii si mentinerii in functiune a repetorului R0 (YO9C) situat in muntii Bucegi, la cota 2200 - Babele. Puteti face donatii si propuneri in vederea realizarii scopului, deasemenea puteti confrunta o baza de date in care gasiti informatii despre ce s-a facut, cine a facut, cu ce bani si de la cine...
Mai puteti gasi si alte in formatii utile in domeniu precum si o baza de date cu fotografii ale radioamatorilor YO, articole interesante, sateliti, forum cu tema repetoare...

www.matra-systems.ro
Cum se formeaza Esporadicul?  /  Propagarea  /  Cum se prevede Esporadicul  /  Cum se lucreaza in Esporadicul  / 

       Sezonul E-sporadic

    Studiile efectuate cu ajutorul sondajelor ionosferice, pe o perioada de 40 de ani, au demonstrat existenta straturilor ionizate a caror formare este cauzata de radiatiile solare Aceste straturi sunt numite E si F, iar inaltimea lor este cuprinsa intre 100 si 140 km,. respectiv intre 200 si 600 km.(vezi pagina urmatoare ) Exista un alt strat a carui formare, caracteristici si comportament general nu s-a putut explica o perioada lunga de timp, iar acest strat se pare ca este neregulat si de natura instabila Comportarea lui poate avea variatii neasteptate de la un minut la altul si, pe perioade variabile, devine din transparent (in unde radio) opac si, deci, radio-reflectant. Sondajele ionosferice au mai demonstrat ca ecourile de provenienta din Esporadic in functie de altitudini merg de la 90 la 140 km., acest strat gasindu-se in interiorul regiunii E. Se mai stie ca in aceasta regiune se produc curenti ionosferici responsabili de aurora boreala si ecuatoriala. Studiile facute intre timp au permis sa se stabileasca o clasificare a straturilor Esporadice in trei grupe principale care se diferentiaza prin latitudinea geografica:    

  • stratul Esporadic al latitudinilor mari care este asociat aurorelor si normal se observa in timpul noptii. Acest strat este persistent si este direct legat de aurora boreala.    
  • stratul Esporadic al latitudinilor medii. Acesta a fost studiat intensiv si este foarte legat de sistemul vanturilor ionosferice.    
  • stratul Esporadic al latitudinilor medii. Acesta a fost studiat intensiv si este foarte legat de sistemul vanturilor ionosferice.

  •          CUM SE FORMEAZA ESPORADICUL ?

        Masuratorile radio-electrice cu ajutorul rachetelor sonde facute in ultimii ani, au evidentiat in interiorul regiunii E douazeci de compozitii orizontale din parti-cule neutre .Fie compozitia punctului din directia est sau cel din directia vest combinate cu campul magnetic terestru la o miscare descendenta a ionizarii duc la obtinerea unui cumul de ioni si electroni in centrul sis-temului cat si formarea unui strat ionizat. Acest fel de stratificare nu se poate verifica in zonele polare deoarece componenta orizontala a campului magnetic terestru este aproape zero. Se poate spune la fel despre zonele ecuatoriale unde componenta verticala este aproape zero. In zonele temperate aparitia straturilor Esporadice tind sa se localizeze intre 100 si 140 km. Unele studii bazate in principal pe masurile efectuate cu ajutorul rachetelor sonda, au demonstrat ca sunt doua tipuri diferite de ioni care predomina straturile Esporadice: ioni moleculari de tipul NO+ si O2+ ioni atomici de origine meteoritica de tipul Fe+,Mg+,Si+ cu predominanta de Fe+ conform masuratorilor facute cu radarul.

         Recombinarea ionilor moleculari la aceste altitudini e foarte rapida si distribuirea lor in spatiu nu poate fi imbinata in mod util. Nu avem aceiasi situatie pentru ionii atomici, pentru care recombinarea este mai lenta din cauza concentrarii scazute. Ionii atomici au deci o viata mai lenta din cauza concentrarii scazute. Ionii atomici au deci o viata mult mai lunga decat aceea a ionilor moleculari. Acesti ioni atomici stratificati in straturi subtiri sunt intrapolati in nodurile sistemelor de vant si amestecati in masa ionilor moleculari. Studiile efectuate pana astazi, chiar daca se dovedesc a fi contradictorii, au demonstrat ca marea parte a ionilor atomici sunt, dupa cum s-a aratat deja, de origine meteoritica. Multe studii au demonstrat ca exista o relatie intre meteori si aparitia stratului Esporadic de intensitate mare. Numeroasele masuratori efectuate cu ajutorul rachetelor sonda au demonstrat ca atomii metalici pot foarte rapid deveni oni metalici la altitudini superioare de 100 km., din cauza fotoionizarii sau prin transferul de sarcina al ionilor moleculari. Aceleasi masuratori au demonstrat ca atunci cand concentratia ionilor atomici este suficient de intensa pentru a forma un strat, continutul ionilor moleculari e foarte redus in intensitate si cateodata nesemnificativ. Corelarea dintre acesti doi factori, meteoritii si cresterea continutului ionilor metalici, nu a fost confirmata de alte cercetari, dar, se pare, ca esenta unei corelatii care a fost in zadar cautata, s-a datorat faptului ca s-a emis ipoteza unei corelatii instantanee intre cele doua fenomene. Studiile recente facute in Suedia au indicat ca tinand cont de o intarziere de la 4 la 9 ore intre cele doua fenomene, corelatia devine foarte evidenta.

       Transferul sarcinilor intre ionii moleculari si ionii atomici se pare, deci, ca este principala cauza care determina formarea ionilor metalici care sunt continuti in straturile subtiri ale sistemelor de vanturi descrise mai inainte, dealungul lunilor in care se verifica cel mai mare numar de evenimente Esporadice. In aceste luni vine si maximul aflux de materie meteoritica in atmosfera emisferei de nord si sud. Importante deplasari de roiuri meteoritice au loc chiar in lunile iunie, iulie si august. Masuratorile cu ajutorul rachetelor sonda au demonstrat in afara de aceasta ca straturile Esporadice de densitate electronica forte nu par a fi in mod intim asociate cu vantul orizontal deasupra stratului de 11 km. si in consecinta a vartejurilor vantului favorabil. Odografiile vantului orizontal (care sunt o proiectie verticala a profilului vantului intr-un plan orizontal) fac sa se evidentieze adesea "lacunele" care sunt indicele existentei straturilor cu grosime inferioara de 100 m.,in interiorul carora are loc o variatie. Dr. Lyser de la Universitatea "Harvard" a demonstrat ca vartejurile si "lacunele" actioneaza concomitent pentru a reuni ionii metalici si formeaza straturi de o densitate electronica foarte puternica. Stratul Esporadic prezinta nu numai variatii de structura, dar si variatii in timp. Dintre acestea principalele sunt:

  • variatii zilnice
  • variatii sezoniere.

  •     Efectul acestor variatii este mai ales evident in prima parte superioara a benzii de HF cat si in benzile joase si medii de VHF. Aceste variatii sunt in legatura cu rapida diferentiere a concentratiei ionice a propagarii la mare distanta in special de la 30 la 200 MHz. Studiile statistice efectuate dupa un anumit numar de ani au confirmat ca exista doua maxime ale zilei in formarea Esporadiculuiintensiv. Prima vine in jurul orei 10 local si a doua in jurul orei 20, tot ora locala. Aceleasi studii au evidentiat un maxim sezonier care are loc intre lunile iunie si iulie cu toate ca formarea Esporadiculuiincepe in mai ca apoi sa slabeasca in luna august. Mai exista si un al doilea maxim in timpul iernii a carui intensitate este de mai mica importanta decat a celui din timpul verii. Maximul de iarna (anomalia de iarna) permite rar F superior de 100 MHz, in timp ce este responsabil de deschideri intense chiar daca nu sunt asa de lungi in frecventele de 20 la 40 MHz si poate chiar alte frecvente. Lipsa de sondaje in aceste frecvente nu permite sa avem date exacte. Singurele rezultate sunt date de balizele din 28 MHz si de putinele balize din 50 MHz instalate de catre radioamatori.


             PROPAGAREA? ...IAT-O LA TV

        Pentru testarea pulsului propagarii in ceea ce priveste evenimentul Esporadic este foarte util sa ne ghidam dupa urmarirea canalelor de TV. Aparitia pe ecran a dungilor nesincronizate poate fi un indiciu ca propagarea incepe sa-si arate "coltii". Dar nu intotdeauna aceasta poate creste pana la frecventa de 144 MHz. Uneori se opreste numai la 40 MHz, alte ori urca la peste 50 MHz si atunci banda de 6 m explodeaza de multimea statiilor ce se aud. Trebuie sa monitorizam in continuare si banda de 144 MHz. Oricand este posibil sa apara si aici o deschidere, dar tot asa de bine sa nu mai urce mai sus. Chestie de bafta, dar daca vrei sa prinzi totul de la inceput, trebuie sa fi pe faza.
       Au fost deschideri de propagare Esporadica in banda de 144 MHz, de 2000-3000 km si de aceea este bine din cand in cand sa se controleze canalele joase de TV care pot indica daca ne apropiem de evenimentul Esporadic. Multi radioamatori in banda de 2 m lucreaza statii care via tropo ar fi o utopie. Bucuria pe care o da un QSO cu 4X; EA; F; DL; OZ; SM; UA; etc. nu se poate compara cu confirmarea in scurte a unei insulite pierdute in Pacific.


             CUM SE PREVEDE ESPORADICUL?

        Termenul de Esporadic, dat fiind stratul E in interiorul caruia se formeaza, cand inca nu era asa de bine cunoscut se verifica in aparenta fara a fi legat de alte fenomene bine cunoscute si observabile. Folosirea intensiva a benzii de 144 MHz de catre radioamatori a permis sa se observe ca Esporadicul se formeaza mult mai intens decat se crede. De aici s-au notat unele indicatii si fenomene cu care se poate verifica inainte de aparitia sporadicului:

  • semnale intense cu variabilitate puternica si rapida in banda de 28 MHz si de la distante scurte.
  • aparitia unor senmale de televiziune straine in canalele de frecventa joasa, canalele 1-6.
  • auditia unor posturi radio straine in FM in banda 88-108 MHz.
  • auditia in banda de 144 MHz a unui "fasiit specific" (DX-manii stiu foarte bine sa distinga acest tip de zgomot).
  • aparitia unor statii DX pe frecventele de 144,300 sau 144,050 MHz.
  • rapoartele altor statii de radioamatori in DX Clusterele de unde scurte sau ultrascurte.

       Aceasta nu inseamna ca fenomenul nu se poate opri la un anume punct din cele indicate. Deplasarea roiurilor meteoritice influenteaza considerabil procentul de formare a Esporadicului care permite reflexii in banda de 144 MHz. Atentie deci la datele apropiate depla-sarilor roiurilor Astfel, oxigenul si azotul sub forma ionica creaza straturi cu o meteoritice.


  •          CUM SE LUCREAZA IN ESPORADIC

       De la bun inceput trebuie sa se lamureasca un lucru: Ce echipament este necesar pentru a lucra pe Esporadic? Vei fi surprinsi afland ca nu trebuie nici un echipament special. Este insa tot asa de adevarat ca cei care au acces la ssb sau telegrafie vor fi avantajati. Aceste moduri de lucru folosesc benzi de comunicatie inguste ceea ce permite lucru concomitent a numeroase statii intr-o plaja ingusta de frecvente. Antena cu cat are castig mai mare e mai buna pe o directie. Aparitia sporadicului este o bucurie deosebita a radioamatorului ultrascurtist.
       Am asemana truda de panda la aparitia Esporadiculuicu nerabdarea celui ce asteapta inflorirea unui cactus pentru a se bucura de frumusetea florii respective fie chiar si pentru cateva zile. Deci, daca aveti sansa sa fiti prezenti la statie in momentul aparitiei sporadicului tineti cont de urmatoarele sfaturi:

  • evitati frecventele de chemare pentru DX (144,050 si 144,300 MHz). Banda se umple efectiv cu statii de radioamatori semanand cu o banda obisnuita de unde scurte. De exemplu in banda de 2 m / SSB se lucreaza frecvent de la 144,200 pana la 144,350 MHz.
  • nu va pierdeti cu firea si efectuati legaturi scurte si rapide. Este suficient sa dai un control si QTH-locatorul-ul. Unii radioamatori transmit numai prima parte a QTH-locatorului(ex.KN35). Nu este cazul sa va complicati cu solicitarea numelui sau a QTH-ului. Retineti ca sporadicul poate fi foarte scurt, de ordinul minutelor, rar a zeci de minute, iar bucuria QSOului cu un DX o mai asteapta si un alt radioamator.
  • nu insistati sa vi se repete controlul sau QTH-locatorul. Daca corespondentul v-a luat corect indicativul, atunci restul elementelor ce va intereseaza (nume; QTH: etc.) le veti avea ulterior de pe QSL-ul corespondentului.
  • daca simtiti aparitia sporadicului, dati "alarma" pe un DX Cluster, repetor sau chiar un telefon scurt unui prieten. Este un gest sportiv de fair-play ce va fi mereu apreciat.
  • dupa incheierea unei perioade de Esporadic nu parasiti banda deoarece banda se poate deschide din nou catre o alta zona geografica.
  • pozitia antenei la aparitia Esporadiculuinu prea mai are importanta, dar ajuta la cresterea semnalului pe directia pe care este indreptata (preferabil orientare spre vest, dar nu obligatorie!), iar din experienta personala pot sa va spun ca polarizarea antenei pe orizontala este de preferat.
  • nu uitati ca dupa un QSO de numai cateva secunde este totusi necesar confirmarea printr-un QSL completat ingrijit pe care este bine sa specificam: Es. Este posibil ca si corespondentul sa aiba nevoie de QSLul tau ca o tara noua sau poate numai un careu nou.
  • inscrieti legaturile astfel realizate in log; chiar si acelea realizate in FM; sunt tari de unde nu se poate lucra in telegrafie sau ssb, dar sunt foarte multi in FM. Daca nu-i inscriem in log, cum suntem obisnuiti de la traficul pe repetoare, datele QSO-ului se vor uita.

       In final speram ca cele de mai sus au reusit sa va trezeasca interesul spre acest frumos trafic DX în unde ultrascurte si ca în anul 2000 vom reusi sa ne îmbunatatim performantele personale cu noi realizari.

                          73’s YO4BZC & YO4ATW (revazut YO3HCJ)