Acasa    Contact    Articole    Sateliti    Repetoare    Frecvente    Istoric    Album YO    Proiecte    Donatii    Download    Linkuri    APRS                
Salvati-l pe Charlie !!!       YO9C - Bucegi (Babele) - Romania
Amplasamentul repetorului YO9C

BINE ATI VENIT IN LUMEA RADICOMUNICATIILOR YO

Acest site este dedicat intretinerii si mentinerii in functiune a repetorului R0 (YO9C) situat in muntii Bucegi, la cota 2200 - Babele. Puteti face donatii si propuneri in vederea realizarii scopului, deasemenea puteti confrunta o baza de date in care gasiti informatii despre ce s-a facut, cine a facut, cu ce bani si de la cine...
Mai puteti gasi si alte in formatii utile in domeniu precum si o baza de date cu fotografii ale radioamatorilor YO, articole interesante, sateliti, forum cu tema repetoare...

www.matra-systems.ro
Cum a luat nastere Charlie                      

    In luna iulie a acestui an mi-am vazut infaptuita o veche dorinta a radiaoamatorilor lucrand in UUS: s-a instalat primul repetor pentru radioamatori autorizat in tara noastra lucrand in banda de 2m. YO9C a deveni activ din dimineata zilei de 14 iulie, din muntii Bucegi QTH Locator KN25RK la altitudinea de 2000 m. Si ca sa lamurim de la bun inceput un lucru si anume amplasarea, trebuie spus ca aceasta nu a putut fi asa cum ne-am dorit ci acolo unde am gasit o gazda primitoare in persoana lui Marian (YO3FEN) si bineinteles a institutiei unde luceaza. Istoria incepe cu 2 ani in urma de la o statie utilitara RTM-4 MF provenita din casari via Gabi (YO6JN), cu o perioada la Ploiesti unde Iulica (YO9VI) i-a aranjat un cuart pentru emitator si impreuna cu Virgil (YO9CN) au realizat un filtru DUPLEXER, care de altfel a fost prezentat la Simpozionul din Constanta. Toate acestea le-am luat de la Ploiesti cam acum un an moment in care a inceput sa capete forma finala. Marian (YO3FBL) si colegul sau Dan Gheorghiu (YO.... trebuie sa-i soseasca autorizatia in curand) au reconditionat bordurile aparatului si au facut reglajele necesare. Am adaugat apoi dispozitivul de identificare, cel de comanda la distanta si antenele.

    Aparatul a fost instalat pentru testare mai intai la Petre (YO3CTW), apoi la Marian (YO3FBL), iar in luna mai am fost cu el in munte aproape de locul unde este acum, rezultatele fiind multumitoare. Si acum cateva date presonale necesare folosirii in continuare cu succes a acestui aparat. Repetorul contine un receptor acordat pe o anumita frecventa F si un emitator pe o alta frecventa din aceeasi banda F+600 KHz. O statie de emisie-receptie ce doreste sa lucreze prin intermediul acestuia, trebuie sa emita in frecventa de intrare F, receptia facand-o pe frecventa F+600 KHz. Sistemul de lucru este acela ca la un moment dat numai o singura statie are acces sau mai bine zis poate fi receptionata de repetor, care la randul lui lucreaza in sistem "duplex", adica in timp ce receptioneaza si emite. Semnalul receptionat de receptorul repetorului, dupa detectare, actioneaza asupra modulatorului din emitatorul sau, deci continutul unei emisiuni radio receptionata pe frecventa F este retransmis pe frecventa F+600 KHz.

     Rezultatul translatarii, in ceea ce priveste calitatea receptiei de catre o statie corespondenta, depinde de exactitatea acordului in frecventa de intrare a repetorului, de calitatea modulatiei si mai putin de puterea de emisie deoarece daca semnalul este suficint ca valoare incat sa atinga pragul de limitare al detectorului din receptorul repetorului (este vorba de MF) de la acest nivel in sus nu mai apar diferente in calitatea semnalului. Un semnal mai slab de RF poate deschide repetorul dar neajungand la pragul de limitare al sistemului de detectie, lasa loc zgomotului intern si extern receptorului din repetor sa-l insoteasca. Receptorul este prevazut cu un dispozitiv de blocare a semnalului intre detectie si etsjul de audiofrecventa, numit "squelch" cu un nivel de deschidere reglabil. La un astfel de receptor in lipsa unui semnal util, nu avem semnal in audiofrecventa. La aparitia unui semnal ce depaseste pragul squelch-ului, acesta trece spre partea AF deci poate fi auzit, ca apoi la disparitia lui receptorul sa devina din nou "tacut". Acest dispozitiv este folosit in cazul repetorului nostru pentru activarea emitatoruilui. Deci la aparitia unui semnal ce depaseste pragul de squelch al receptorului se actioneaza un releu ce pune in functiune emitatorul iar semnalul de AF detectat va modula purtatorul emis. Sistemul acesta este foarte raspandit la repetoarele de radioamatori si poarta numele de COR (Carrier Operated Relay).

    In concluzie, pentru a avea acces la repetor este necesar ca semnalul de RF al unei statii, la nivelul repetorului, sa deschida squelch-ul. Pragul de deschidere este reglat destul de jos, adica foarte aproape de sensibilitatea maxima a receptorului din repetor. Fiind vorba insa de emisiuni in MF, o translatare de calitate se face numai cand semnalul primit este cel putin la nivelul limitatorului din detectie. Ce se mai poate spune despre repetorul nostru, se refera la dispozitivele auxiliare indispensabile. Dispozitivul de identificare are rolul de a transmite in telegrafie modulata indicativul repetorului. Acesta se face in momentul apelarii repetorului si apoi, in timpul unei translatari, la fiecare 30 de secunde. De asemeni exista un dispozitiv de intarziere si mentinere in functiune a emitatorului. Intarzierea de circa 0,5 secunde are loc la apelarea repetorului astfel numai un semnal ce depaseste aceasta durata poate actiona emitatorul, functie ce inlatura cat de cat influenta semnalelor parazite ce depasesc pragul de squelch, cum ar fi descarcarile atmosferice sau impulsuri industriale parazite. Functia de mentinere in emisie dupa disparitia semnalului util, de circa o secunda este prevazuta ca in cazul unor fluctuatii rapide in puterea semnalului unor statii repetorul sa ramana in emisie. Acest fenomen apare la statiile ce lucreaza din mobil. Ar mai fi de spus cate ceva despre antenele receptorului care sunt de tip omidirectional cu polarizare orizontala. S-a ales ca model antena cu dipol lamda/2 incrucisati ("TURNSTILE ANTENA"), deci o antena fara castig. Datorita faptului ca a trebuit sa se asigure o protectie deosebita la descarcarile electrice, antenele s-au amplasat mai jos decat varful pilonului suport, astfel s-a creat un unghi mort de 10 gradepe directia EW. Antenele sunt cuplate la repetor printr-un filtru de separatie cu 6 cavitati rezonante, asa numitul DUPLEXER. Fiecare cale, de emisie si de receptie contine cate 3 cavitati care sunt acordate pe frecventele respective, cu puncte de atenuare maxima in frecventa nedorita.

   Nivelul de separare este aproape de 100 dB. Datele tehnice ale repetorului Charlie sunt : -frecventele de lucru in canalul R0, intrare 145.000 Mhz, iesire 145.600 Mhz -sensibilitatea receptorului 0,5 uV -detectia pentru modulatie de frecventa banda ingusta 5 khz -tensiunea de alimentare 24 Vcc In incheiere reamintesc cateva recomandari internationale pentru traficul cu ajutorul repetorului : 1. Daca abordati pentru prima data lucrul prin repetor ascultati cu atentie frecventele de lucru pentru a va familiariza cu procedeul de apelare si trafic 2. Nu emiteti pe frecventa de intrare a repetorului in timpul desfasurarii unui QSO prin el. Se produc interferente neplacute 3. Scurtati pe cat posibil mesajele transmise deoarece poate si alti radioamatori asteapta accesul la repetor. Aceasta cu atat mai mult in cazul in care nu sunteti siguri de emisiunea proprie (stabilitate, putere, grad de modulatie) 4. In caz ca va puteti auzi corespondentul si pe direct, fara intermediul repetorului continuati QSO-ul pe alta frecventa. Aceasta se poate observa ascultand frecventa proprie de emisie. 5. Transmiteti indicativul propriu la inceputul si sfarsitul fiecarei transe de microfon folosind alfabetul fonetic. "vorbiti clar" 6. In caz de necesitate se va acorda prioritate mesajelor de ajutor. Participanti vor interveni numai sub coordonarea statiei centrale sau cand au ceva de anuntat.

    Avand in vedere faptul ca fiecare aude repetorul la un anumit nivel care practic ramane constant in timp, controlul RS nu se mai foloseste, ci se transmite numai un control de calitate a translarii cu cifre de la 1 la 5, respectiv Q1..Q5 (Q provine de la quality), astfel, pentru o receptie foarte buna de calitate se da Q5. Cu aceasta cred ca am spus totul despre acest aparat si modul in care se lucreaza cu el. Ramane ca printr-o utilizare corecta si mai ales prin intelegere si respect reciproc intre participanti, acest gen de comunicatie sa fie eficient si sa constituie o placere pt. toti. Va asteptam sa va auzim prin intermediul lui YO9C.

ing. Dan Potop YO3AID

Pentru a vizualiza pagina originala aparuta in revista apasati

AICI


To the Menu
Vimax Pareri
Formula avansata este un amestec puternic pe baza de plante naturale, concepute pentru a va oferi mai multi cm in lungime, grosime, cresterea libidoului, sanatate sexuala, precum si erectii mai puternice si mai de durata.
Curve Mature Bucuresti
Alegeti dintr-o sumedenie de curve mature bucuresti pentru a gasi persoana potrivita. Cautati prin sutele de mii de profile!
Fete Sex Timisoara
Doar aici fete sex timisoara si multe altele din Romania. Zeci de mii de utilizatoare sexy te asteapta!
Lenjerie Femei
O gama variata de lenjerie femei. Intra sa vezi oferta! Livram discret in 24h. Tel: 021-255.21.08