Acasa    Contact    Articole    Sateliti    Repetoare    Frecvente    Istoric    Album YO    Proiecte    Donatii    Download    Linkuri    APRS                
Salvati-l pe Charlie !!!       YO9C - Bucegi (Babele) - Romania
Amplasamentul repetorului YO9C

BINE ATI VENIT IN LUMEA RADICOMUNICATIILOR YO

Acest site este dedicat intretinerii si mentinerii in functiune a repetorului R0 (YO9C) situat in muntii Bucegi, la cota 2200 - Babele. Puteti face donatii si propuneri in vederea realizarii scopului, deasemenea puteti confrunta o baza de date in care gasiti informatii despre ce s-a facut, cine a facut, cu ce bani si de la cine...
Mai puteti gasi si alte in formatii utile in domeniu precum si o baza de date cu fotografii ale radioamatorilor YO, articole interesante, sateliti, forum cu tema repetoare...

www.matra-systems.ro
       / Traficului pe repetor /  Apelul /  Controlul /  QTH-ul /  QSO-ul / 

       Cum lucram pe repetoare!

    Largimea de banda ocupata de semnalele cu modulatie de frecventa este relativ mare, dar nu trebuie sa ocupe mai mult de 12,5 kHz. Pentru utilizarea cat mai rationala a acestei resurse naturale limitate, care este spectrul de frecvente radio, s-a procedat la "canalizarea" benzilor de unde ultrascurte, in primul rand pentru comunicatiile profesionale, dar si IARU Regiunea 1 a adoptat o hotarare similara pentru benzile de unde ultrascurte destinate traficului in MF. Astfel s-au stabilit canale simplex si canale duplex.
   In cazul canalelor simplex emisia si receptia se fac pe aceeasi frecventa purtatoare. Frecventa nominala a canalului trebuie sa corespunda cu frecventa purtatoare emisa. Orice emisie pe alte frecvente in banda MF, va perturba doua canale simultan. Canalele simplex se simbolizeaza cu litera F in banda de 50 MHz, cu litera V in banda de 145 MHz si cu litera U in banda de 430 MHz. Ca regula, numerotarea incepe cu "00" de la 51.000 kHz pentru 6 m din 10 in 10 kHz, si cu "00" de la 145.000 kHz pentru banda de 2 m iari in banda de 70 cm incepe cu "000" de la 430.000 kHz, cu 12,5 kHz ecartul dintre canale. In cazul unui canal folosit ca repetor, canalul se considera pe frecventa de iesire din repetor, adaugand litera "R" inainte. (RV48 =145.600 kHz; 600:12,5=48).
   In cazul canalelor duplex o statie emite pe o frecventa si receptioneaza pe alta frecventa. Acest mod de lucru s-a pus la punct pentru a face posibila utilizarea repetoarelor sau altfel spus, a retranslatoarelor.


         Referitor la desenul de mai jos...

    Fiecare acopera o anumita zona (sunt aproximative, in scop didactic). Pentru ca o statie A sa lucreze cu alta statie B poate opta pentru doua posibilitati, prin YO9C sau YO9B. Este de preferat YO9B care este mai local, eventual cu anuntare pe YO9C si QSY pe YO9B. Statia B pentru a lucra cu o statie C sau D le poate accesa numai prin YO9C, dar statiile C si D pot lucra intre el prin YO7Z fara a mai fi necesar sa aglomereze pe YO9C. La fel statiile B si F care pot folosi pe YO3D. Insa statia E nu va avea sansa de a comunica in conditii normale de propagare cu statia G deoarece nu se afla in zone comune de deservire, dar poate contacta statiile C, D, A, B si F prin YO9C, iar statia G poate contacta statiile A, B si F prin YO9B. . Amplasarea intr-un punct cu vizibilitate mare a unui repetor, face posibila legatura radio intre statii care "nu se vad" intre ele in conditiile naturale date. Fiecare statie trebuie sa vada doar repetorul. Evident amplasarea pe inaltimi mari a repetoarelor, posibilitatea de a reutiliza aceeasi frecventa fara perturbatii reduce posibilitatea ca numarul repetoarelor instalate intr-o zona geografica sa fie limitat, deci trebuie sa le gospodarim eficient.


    Datorita faptului ca banda alocata traficului de radioamator este ingusta, s-a standardizat ecartul emisie-receptie de 600 kHz in banda de 2 m si 7600 kHz in banda de 70 cm. De obicei frecventa "in sus" (up-link), deci cea emisa de o statie catre repetor este cea de valoare mai mica, iar frecventa "in jos" (down-link), receptionata de la repetor este mai mare cu ecartul (shift) de 600 kHz, respectiv 7600 kHz.
   In banda de 2 m canalele repetoarelor se noteaza cu RV urmata de doua cifre incepand de la RV48 pana la RV63, canale din 12,5 in 12,5 kHz. Canalele simplex sunt notate de la V17, incepand de la 145.212,5 kHz, iar de la RV48 (Tx. 145.000; Rx 145.600) sunt canalele duplex. Canalul RV64 este rezervat pentru comunicatii spatiale.
   Deasemenea in 70 cm canalele sunt tot din 12,5 in 12,5 kHz, incepand de la 430.000 kHz, dar au trei cifre precedate de U sau RU pentru repetoare. In banda de 6 m canale sunt din 10 in 10 kHz incepand de la 51.000 kHz, au doua cifre precedate de F sau RF pentru repetoare.
   Repetoarele noastre se activeaza prin receptionarea purtatoarei modulata sau nemodulata a statei care emite pe frecventa de receptie a repetorului. Exista si practica in care repetorul sa fie activat cu ajutorul unui ton standard de 1750 Hz emis cateva secunde sau cu ajutorul unui cod de tonuri ce se genereaza cu DTFM. Repetorul activat, isi transmite semnalul de identificare cu indicativul pe care il are in autorizatia de instalare si folosire eliberat de IGC. In acelasi timp reemite semnalul logic receptionat pe frecventa de down-link atat timp cat receptioneaza purtatoare. Fiecare repetor are o temporizare la eliberare de cateva secunde, temporizare foarte importanta pentru traficul pe repetor.
   Cu o conduita corespunzatoare lucrului pe repetor, avem la indemana o cale de comunicare extrem de rapida si eficienta de care poate profita orice radioamator. Sa nu o pierdem! Regulamentul de radiocomunicatii pentru serviciul de amator este valabil si in cazul traficului pe repetoare, dar are un specific aparte de care trebuie sa tina cont fiecare utilizator indiferent de cine este acesta. Scopul utilizarii repetoarelor este de a facilita traficul statiilor mobile si portabile, facilitarea legaturilor care necesita o prioritate, facilitarea legaturilor care in conditii geografice dificile nu s-ar putea efectua fara repetoare, diverse utilizari de interes comun sau comunitar.
   Pe repetor, pe un canal comun, corespondentii pot desfasura traficul numai esalonat in timp. In cazul in care emit doua statii simultan, cel putin o informatie se pierde, dar de obicei ambele devin neinteligibile.


         Iata cateva consideratii generale asupra traficului pe repetor:

 • pe repetor au absoluta prioritate anunturile de pericol si cererile de ajutor;
 • de asemenea au prioritate anunturile de interes general cum ar fi cele referitoare la o propagare deosebita in scurte sau ultrascurte, etc;
 • fata de traficul obisnuit intre statiile fixe, au prioritate statiile mobile si apoi cele portabile;
 • trebuie eliminate in totalitate QSO-urile care in afara de controale nu au continut, ocupa doar repetorul;
 • repetorul trebuie folosit ca "loc" de intalnire, dupa care sa urmeze o invitatie pe o frecventa simplex sau pe un repetor local, daca este posibil;
 • nimeni nu poate fi ofensat daca in timpul unei pauze de cadere a repetorului, intervine cineva cu o invitatie catre o alta statie de a trece pe o alta frecventa;
 • pauzele de cadere a repetorului trebuie respectate cu strictete pentru a se putea crea posibilitatea interventiei celor cu prioritati, invitatiilor pe alte frecvente, si nu in ultimul rand pentru evitarea "penalizarii" repetorului pentru utilizare neintrerupta prin blocarea lui pe o perioada data;
 • in loc de QTH locator se va transmite numele localitatii sau locului de unde se transmite;
 • pentru o inteligibilitate cat mai buna, la apeluri se recomanda folosirea alfabetului fonetic;
 • nu se lucreaza simplex pe frecventele destinate repetoarelor;


 •    Apelul

      Avand in vedere sccopurile repetoarelor, nu are nici o logica lansarea apelului general pe repetor. Disponibilitatea noastra de receptie o putem anunta simplu prin transmiterea indicativului si " la receptia semnalului".
     Apelurile directive sunt cele care se preteaza pe repetor. Dupa un apel directiv la care nu s-a primit raspuns imediat, cel putin un minut sa nu se plece de pe frecventa, ca doar la un trafic normal pe repetor corespondentul nu sta cu mana permanent pe microfon pentru a raspunde prompt, ci printre alte activitati, poate asculta si repetorul.
     Daca stim, sau presupunem, ca putem lucra si direct cu corespondentul, atunci este indicat ca apelul directiv sa se faca intr-un moment cand repetorul lucreaza, pe frecventa de down-link. Prin aceasta nu deranjam pe toti cei care asculta repetorul.
     Precum s-a mai aratat, la apeluri se recomanda folosirea alfabetului fonetic, cu rostirea clara a lor: de multe ori in cazul chemarilor literare se ocupa inutil repetorul pana se lamureste cine cheama pe cine. Pe repetor se pot folosi si apelul selectiv DTFM (cu tonuri), dar numai daca stim ca este QRV corespondentul la acest apel. Dupa apelul selectiv trebuie sa urmeze si apelul vocal pentru identificarea statiei si de catre ceilalti utilizatori ai repetorului.
     Se recomanda ca atunci cand te asezi la microfon sa ai "mintea limpede"!


     Controlul

      Semnalul receptionat de la corespondent de fapt vine de la repetor, intensitatea campului la receptie nu depinde de taria semnalului corespondentului, deci controlul dat pentru taria semnalului nu spune nimic, corespondentul nu-l poate influenta. De aceea s-a eliminat din control. Controlul se da numai pentru inteligibilitate, ceeace caracterizeaza semnalul care ajunge de la corespondent la repetor si calitatile semnalului corespondentului. (eventuale distorsiuni si zgomote) Inteligibilitatea se caracterizeaza gradat de la 1 la 5,( 5 fiind pentru inteliglbilitate maxima), si pentru a semnala ca este vorba de cotare prin repetor, inaintea cifre se pune "Q". Dar tot atat de bune sunt controale de genul:" te receptionez perfect, fara zgomot" echivalentul pentru Q5
     La darea controlului sa fim corecti si curajosi. Sa spunem clar daca avem ceva de obiectat la modulatia partenerului. In controalele noastre sa nu introducem si notiunile de intensitate de camp, sau deviatie de frecventa. Acestea le putem lamuri in timpul QSO-ului.
     La legaturile simplex folosim controalele clasice.


     QTH-ul

      Nu are sens transmiterea QTH locatorului pe repetor, tot nu se calculeaza distanta la legaturile prin repetor. Mult mai eficient este transmiterea numelui localitatii sau a locului de unde se emite. In cazul lucrului in mobil sau portabil se va mentiona locul momentan sau directia si traseul.
     Daca suntem in legatura cu un radioamator despre care stim sau presupunem ca cunoaste QTH-ul nostru, sa nu mai dam QTH-ul incarcand inutil repetorul cu date ce nu sunt necesare. Acest lucru este valabil si pentru nume.
     La legaturile simplex se vor transmite QTH locatorul, in special in concursuri.


     QSO-ul

      Nu este indiferent ce spunem si cum spunem pe repetor. Fiind foarte multi pe receptie trebuie sa fim cat mai clari si concisi. Sa incercam sa nu etalam cunostintele noastre vaste, mai ales in domenii in care nici nu avem cunostintele bazate pe o experienta concreta.
     Sa nu lungim QSO-ul pana la "penalizarea" repetorului. Este o impoliteta fata de ceilalti utilizatori ai repetorului. Sa respectam cu strictete pauzele de cadere a repetorului, aceasta ofera sansa celor care vor sa intervina. Altfel o statie mobila poate trece prin zona de deservire fara a-si face anuntata prezenta.
     Daca consideram ca putem contacta partenerul de QSO si pe o frecventa de simplex cunoscuta sau pe un repetor cu raza mica de deservire, sa comutam pe aceste frecvente. Este lipsit de politete sa mai spui o fraza... sau mai multe, zece... dupa ce ai spus ca treci pe receptie, sau dupa ce iti ie ramas bun, politeturile de final sa dureze mai mult ca intreg QSO-ul.
     Lucrul pe repetor are menirea de a schimba informatii necesare si urgente. Pentru comentarii prelungite sunt o multime de modalitati in care sa nu obligam colegii nostri sa asculte lucruri care nu le sunt utile. Canalele simplex, repetoare locale, alte benzi(70 cm este cumplit de goala!!) sunt libere.
     Dupa terminarea QSO-ului niciodata sa nu transmitem QRZ, ceeace ar insemna monopolizarea repetorului.

  YO3RU Carol Szabo (revazut YO3HCJ)

  To the Menu